اصلاح قانون ارث به نفع زنان

 

 

گروه جامعه: مصوبهاي به نفع زنان! اين هديه مجلس شوراي اسلامي در آستانه فرارسيدن دهه فجر به زنان است كه براساس آن از اين پس زنان از كليه اموال منقول و غيرمنقول همسر فوت شده شان ارث ببرند.

هر چند از دست دادن يكي از اعضاي خانواده، غمي بزرگ است اما تا پيش از اين مصوبه، براي زنان ايراني كه همسرشان را از دست ميدادند هميشه غمي ديگر نيز وجود داشت و آن آينده نامعلوم اقتصادي اين گروه از زنان بود كه سهم ناچيزشان از ارث همسر براساس ماده ٩٤٦ قانون مدني، براي آنها رقم ميزد.

 

قانون قبلي، اجحاف در حق زنان

 

هژبر نصيري، وكيل پايه يك دادگستري در توضيح شكل پيش از اصلاح اين ماده از قانون توضيح ميدهد:

براساس شكل پيشين ماده ٩٤٦ قانون مدني، زن فقط از اموال منقول مرد مانند پول نقد، طلا، خودرو و...ارث مي برد.

اين عضو هيات علمي دانشگاه ميافزايد: در اين قانون، زن از اموال غيرمنقولي مثل خانه و مغازه ارث نميبرد بلكه چنانچه مرد، خانه يا باغي داشت همسرش فقط از قيمت بناي ساختمان يا قيمت درختان باغ سهم ميبرد و از زمين ساختمان يا باغ ارثي به او نميرسيد.

همچنين ماده ٩٤٨ قانون مدني نيز پيش از اصلاح از اين قرار بود ( هرگاه در مورد ماده قبل از ورثه از اداء  قيمت ابنيه و اشجار امتناع كند زن ميتواند حق خود را ازعين آنها استيفاء نمايد)

در قانون پيشين، چنانچه وارثان مرد از دادن سهم  همسرش از قيمت ساختمان و يا درختان باغ امتناع ميكردند، زن با مراجعه به مراجع قانوني ميتوانست به  اصطلاح عاميانه ، در مال ورثه شريك شود

روز گذشته مجلس شوراي اسلامي با تصويب طرحي، سرانجام به بخشي از نگراني زناني كه همسرانشان را از دست مي دهند،پايان داد.

بر اين اساس، مواد ٩٤٦ و ٩٤٨ قانون مدني اصلاح شد و نمايندگان تصويب كردند كه زنان از اين پس، درصورت فوت شوهر، از همه اموال منقول و غيرمنقول وي، ارث ببرند.

مجلس براي اصلاح اين مواد قانوني از رهبر معظم انقلاب فتوايي اخذ كرد و با اصلاحاتي كه نمايندگان ملت در قانون مدني صورت دادند، از اين پس، زنان از همه اموال همسر ارث ميبرند.

زوجه از همه اموال زوج » به طوري كه براساس ماده ٩٤٦ قانون مدني كه به تصويب نمايندگان رسيده است ارث ميبرد و زوجه در صورت فرزنددار بودن زوج، يك هشتم از عين اموال منقول و يك هشتم از قيمت اموال غيرمنقول اعم از عرصه و اعيان را به ارث ميبرد و در صورتي كه زوج، هيچ فرزندي نداشته باشد، سهم زوجه يك چهارم از همه اموال به ترتيب فوق است

تغيير در اين قانون همچنين سبب شد، شكل پيشين ماده ٩٤٨ نيز تقريبا بي كاربرد شود، چرا كه اين ماده نيز براي شرايطي تعبيه شده بود كه زن سهم چنداني از اموال غيرمنقول مرد نداشت.

يكي از نكات جالب درباره اين مصوبه، روز گذشته، اين بود كه هنگام بررسي طرح آن، در جلسه علني مجلس، هيچ نمايندهاي در مخالفت با آن صحبت نكرد و همه براي احقاق حقوق زنان متفق القول بودند.اقدام روز گذشته مجلس شوراي اسلامي كه بر اساس فتواي رهبر معظم انقلاب به اصلاح قانون ارث به نفع زنان انجاميد ، نشان از پويايي فقه دارد و ضرورت اصلاح و به روز كردن بسياري از قوانين را مورد تاكيد قرار مي دهد.




6.1.8.0
گروه دورانV6.1.8.0